2019 – ett mycket starkt musikår – här är mina favoriter

2019 var ett riktigt starkt musikår, framför allt inom americana och countryvärlden. Här är tio album som gjorde starkt intryck på mig under året som vi snart lämnar bakom oss.

Bruce Springsteen ”Western Stars”

Med ”Western Stars” gör Bruce Springsteen en resa in i sig själv. Den 70-årige superstjärnan har varit  öppen med att hans liv emellanåt har varit en kamp och att han har fått kämpa hårt med de destruktiva sidorna av sitt liv. På hans 19:e album, den avskalade ”Western Stars” får vi lära känna honom lite närmare och texterna är väldigt självutlämnande och angelägna.

The Highwomen ”The Highwomen”

1985 uppstod supergruppen The Highwaymen, med Johnny Cash, Willie Nelson, Kris Kristofferson och Waylon Jennings. Det skulle dröja 34 år innan en kvinnlig motsvarighet uppstod när superstjärnan Brandi Carlisle drog ihop The Highwomen tillsammans med Natalie Hemby, Maren Morris och Amanda Shires. Resultatet blev mycket imponerande. Titelspåret, en omskrivning av titelspåret från The Highwaymens debutplatta, rörde textförfattaren Jimmy Webb till tårar.

Jade Bird ”Jade Bird”

I den något diffusa genren americana ses 22-åringen Jade Bird från London som ett av de stora framtidsnamnen. Det är mycket välförtjänt när man lyssnar på den här debutskivan, och ännu mer när man ser henne på scenen. Jade Bird är inte stor till växten, men det ryms enorm energi i den lilla kroppen. Hon gjorde stor succé på Americanafest i Nashville i september. Tyvärr ställdes hennes planerade spelning i Stockholm i februari in, men anledningen – att hon behöver tid att spela in ny musik – skvallrar om att vi snart får se henne igen.

The Tallest Man On Earth ”I love you it’s a fever dream”

Kristian Mattsson, som han egentligen heter, släppte sitt första album på fyra år och det var en imponerande samling svart poesi som rymdes på den tio låtar starka ”I love you it’s a lever dream”. Att förstå The Tallest Man On Earths texter är inte alltid helt enkelt, men känslan som han sjunger dem med gör att låtarna ändå biter sig fast.

The Refreshments ”Real rock n’roll”

Gävles rockikoner bryr sig inte vad andra säger och vad som ligger på listorna. De klär sig som de vill och spelar vad de vill. Det har The Refreshments gjort i 30 år och de gör det fortfarande alldeles strålande. Riktig rockmusik med stor själ och hjärta.

Steel Blossoms ”Steel Blossoms”

Nashville är fullt av musiker som har sökt sig från andra städer till ”Music city” för att söka lyckan inom musiken. Sara Zebley och Hayley Amour, två lärare från Pittsburgh, sökte sig till Nashville 2014 och har genom hårt arbete på Broadways barer och ”house concerts” hemma hos fans sakta men säkert jobbat sig uppåt i den stenhårda konkurrensen i Nashville. 2019 började det hända saker när de först fick skivkontrakt på ett mindre bolag och senare upptäcktes av stjärnan Alan Jackson efter otaliga gig på hans bar ”AJ’s Good Time Bar”. Hårt jobb lönar sig emellanåt och skulle Steel Blossoms slå igenom är det mycket välförtjänt.

möra-Per ”Hopp om liv”

Det var ett jävla år i år – men det är hopp om liv. Arvikas finest, folkrockarna möra-Per, har aldrig låtit bättre och känts mer angelägna på skiva. Då ska man komma ihåg att föregångarna har varit väldigt starka, men på ”Hopp om liv” tar bandet ytterligare ett steg.

Rodney Crowell ”Texas”

Rodney Crowell är en av Nashvilles mest framträdande låtskrivare och har varit det sedan början av 1970-talet. Men 69-åringen från Houston skriver inte bara fantastiska låtar till andra musiker, han har släppt gott om högklassig musik på egen hand. På ”Texas” återvänder han till sin hemstat och gör det i sällskap med prominenta gäster som Ringo Starr, Steve Earle, Willie Nelson och Vince Gill. Att höra honom berätta om låtarna under ett seminarium på Americanafest i september gjorde att ”Texas” växte ytterligare några nivåer.

Emily Scott Robinson ”Traveling Merceries”

Det finns egentligen ingen rättvisa i musikvärlden, det har konstaterats många gånger. Att Emily Scott Robinson är i princip okänd i Sverige är ett bra exempel på denna ickeexisterande rättvisa. Americanasångerskan från North Carolina, som av anrika Rolling Stone Magazine benämndes som ”en artist att hålla koll på under 2019” imponerar stort på sitt tredje album med sina personliga texter och änglalika sång.

Julia and The Basement Tapes ”More than getting by”

Julia and The Basement Tapes är ett av landets absolut mest lovande bluesband. Att kalla bandet för ett rent bluesband är inte helt rättvisande då det ryms så mycket mer i ljudbilden hos bandet som bland annat har vunnit Swedish Blues Challenge och imponerade stort vid spelningen på Östersunds Bluesfestival.Debutplattans starkaste spår ”Something more” är en låt som verkligen ruskar om lyssnaren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s