Mats Djuse kan kröna succéåret med championat på hemmabanan – sedan flyttar han: ”Har blivit många långa resor och sena kvällar”

Mats Djuse har ett gyllene läge att bli champion på Östersundstravet, som kör sin sista tävlingsdag i kväll. Det hade han inte trott när året startade.

– Nej, inte alls. Jag vann knappt ett lopp här i fjol, säger han.

Mats Djuse har haft ett kanonår på travbanorna. På hemmabanan Östersundtravet har han ett gyllene läge att ta championatet när säsongen avslutas i kväll. I somras vann han ett V75-lopp med Walkie Talkie under banans största tävlingsdag.

När Östersundstravet kör årsfinal går det med säkerhet att säga att årets champion kommer att heta Djuse i efternamn. De framgångsrika bröderna Mats och Magnus Djuse toppar körsvensligan med klar marginal och det är fördel Mats, som leder med två segrar.

– Jag har några bra chanser att kunna ta någon seger. Magnus har några bra chanser han också, men det hade kunnat se sämre ut för min del, säger Mats Djuse.

Vilka är dina bästa chanser?

– Jag tycker att det ser bra ut med Ylva Li Karma (V64-2) och Per Linderoths i sista (Lolee Rockza), den hoppas jag kunna sitta i ledning med.

Hittills har det varit ett fantastiskt år för bröderna Djuse. Magnus passerade 100 årssegrar i slutet på oktober och nu är även Mats nära. Med fyra tävlingsdagar kvar för honom på året har han fyra segrar till milstolpen.

– Jag hoppas att jag kan nå dit, men det är inte alls givet. Jag kör sex-sju hästar per tävlingsdag av de fyra som är kvar. Vinner jag en per dag så går det, men det är inte alls givet. Jag kör hästar som ska kunna duga. Men skulle det inte gå är det inte så att hela världen rasar samman, men det har varit ett bra år, säger Mats Djuse.

Vad är det som har gjort att det har gått så bra?

– Jag vet inte riktigt. Jag har utvecklats som kusk och försökt åka ut i loppen lite bättre påläst. Jag har haft det som en grej att läsa på lite bättre innan. Det är inte alltid det gör att det går bättre, men jag har gjort så. Sista halvåret känns det som att jag har fått köra bättre och bättre hästar. Det är ändå de som springer. Det är väl så alla säger när det går bättre, men det är mycket tack vara hästarna.

Vilken av de 96 segrarna är höjdpunkten?

– Några av de här som vi tränar själv brukar vara lite extra. Men sedan är det klart att V75-segern på hemmaplan med Walkie Talkie var höjdpunkten.

Han har ett gyllene läge att ta championatet på hemmabanan, men efter nyår byter Mats Djuse hemmabana och flyttar till Hagmyren. Han har fått klart med en lägenhet på Jan-Olov Perssons gård.

– Jag hade inte tänkt flytta, men så sa han att han hade en lägenhet som stod tom från 1 januari. Jag var dit och tittade och det kändes bra. Det senaste halvåret har det blivit mycket trav och Östersund ligger inte optimalt till. Det har blivit många långa resor och sena kvällar. Det känns skönt att kunna ha närmare till banorna, säger Mats Djuse.

Efter nyår får Mats Djuse ny hemmabana då han flyttar till Hagmyren. Kortare resor till travbanorna är den främsta anledningen till det. ”Östersund ligger inte optimalt till”, säger han.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s