Marshall Nelson är första australiern någonsin i Jämtland Baskets herrlag: ”Det ska bli spännande att spela här”

Från högsommaren i Australien till vintern i Jämtland. Nu är Marshall Nelson – den första australiske spelaren någonsin i Jämtland Baskets herrlag – på plats.

– Det ska bli spännande att spela här, säger 25-åringen från Perth.

Marshall Nelson är den första australiske spelaren i Jämtland Baskets herrlag någonsin. 25-åringen har faktiskt testat på spel i hemlandets högsta liga. Nu ser han fram emot en ny utmaning i Europa.

Artikeln är också publicerad på osdsport.se

Australien tillhör världens bästa basketländer och slutade fyra i senaste VM. Marshall Nelson har faktiskt två säsonger i landets högsta liga, NBL, bakom sig, i laget Illawara Hawks. Där snittade han 2,4 poäng och sju minuters speltid per match.

– Jag var utvecklingsspelare i en säsong och kontrakterad spelare i en säsong. Det var säsongen 2018/19, så det är åtta månader sedan. Sedan har jag spelat i andraligan SBL, hemma i Perth. Den slutade för två-tre månader sedan, och sedan dess har jag väntat på ett samtal, säger Marshall Nelson.

Samtal från Jämtland kom faktiskt redan innan den här säsongen, men då valde Östersundsklubben till slut en annan väg. Men för två veckor sedan hörde Jämtland av sig till Marshall Nelson igen.

– Vi löste det och en vecka senare satt jag på planet. Jag ville komma till Europa och det här kändes som en bra möjlighet. Det känns som en bra liga och ett bra lag att spela med, och så gillar jag coachen, säger Marshall Nelson.

Han är den första australiske spelaren i Jämtland Baskets herrlag. När klubbens damlag spelade i högsta ligan fanns en australisk spelare i Sarah Costello, som gjorde stor succé i klubben.

– Det visste jag inte, att jag är den första, men nu vet jag – det är roligt att höra, säger Marshall Nelson.

Innan flytten till Sverige pratade han med Liam Rush, som även han kommer från Perth och gjorde stor succé i Sundsvall där han vann två SM-guld.

– Han berättade för mig hur ligan är, att det är en liga med många guards i lagen, hur ofta matcherna spelas och hur det är att leva i Sverige. Han sa att det är kallt, men jag trodde inte att det skulle vara så här kallt. När jag klev på planet i Australien var det 35 grader och när jag klev av var det -3, så det var stor skillnad.

Faktiskt är det ganska varmt här just nu för att vara den här tiden på året.

– Ja, jag hörde det. Jag ser inte fram emot de kommande två-tre månaderna (skratt).

Australien ligger tio timmar före Sverige i tidsskillnad och än känner han av jetlag efter resan.

– Ja, lite. Jag har vaknat klockan tre på nätterna och försökt somna om. Men jag löser det.

Om alla papper är klara gör han sin första match för Jämtland i bortamatchen mot Norrköping på fredag. Han ser fram emot att debutera.

– Jag är redo. Jag har inte spelat match på några månader, men jag har hållit mig i form och är sugen på att komma ut på planen.

Vad kan Jämtlandsfansen förvänta sig av dig?

– Många missade skott (skratt). Hög energi, bra försvar och snabbt anfallsspel. Förhoppningsvis blir det spännande.

Han känner fortfarande av jetlag efter den långa flygresan. Men Marshall Nelson är redo att debutera för Jämtland på fredag mot Norrköping.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s