”Absolut Jämtland – i väntan på sjulsmäss” får gärna bli jultradition i många år

Sjulsmäss är en gammal jultradition från Jämtland, Härjedalen och Tröndelag som nog inte firas så utbrett längre. ”Absolut Jämtland – i väntan på sjulsmäss” kan däremot få bli en musikalisk jultradition i många år framåt – föreställningen imponerar stort.

”Absolut Jämtland – i väntan på sjulsmäss” innehåller mycket musikaliskt godis. Bland annat en mäktig version av Ellen Sundbergs låt ”I’ll be your harbor”.

Det är snudd på fullsatt i Hackås föreningshus när turnén ”Absolut Jämtland – i väntan på sjulsmäss” når sitt tredje stopp i länet. Föreställningen hade premiär i Stugun och ska avverka alla länets åtta kommuner, med final i Östersund den 7 december, och även ett stopp i Stockholm.

Sjulsmäss är en gammal tradition där man dagen innan julafton ägnade sig åt att städa och skura, innan man avslutade med att ta ett bad. Den musikaliska varianten av sjulsmäss har redan tagit sitt bad – för det är en mycket snygg show de nio musikerna bjuder på.

Kjell-Erik Eriksson, Emma Härdelin och Janne Strömstedt från Triakel kompletteras av Bosse Lindberg, Björn Höglund, Jens Comén och Pedro Blom från Hoven Droven, samt Ellen Sundberg och Safoura Safavi.

Showen inleds med en av de mest uttjatade jullåtarna, Adolphson och Falks ”Mer jul”, men ska man höra den är det så här den ska framföras. De tre sångerskorna Ellen Sundberg, Emma Härdelin och Safoura Safavi kompletterar varandra mycket bra och ger låten en dimension som i alla fall inte jag visste att den hade.

”Absolut Jämtland”-ensemblen plockar fram många guldkorn ur sin julgryta. Ted Ströms ”Vintersaga”, som bland annat Jerry Williams lyckades väldigt bra med, skalas av ytterligare och vemodet i låten blir ännu mer påtagligt. 

Ellen Sundberg har legat lite lågt med egen musik ett tag, men hon har en fin låtskatt att plocka ur från sina tre första skivor. Två av dem får vi i ”Absolut Jämtland – i väntan på sjulsmäss”. En fantastiskt fin avskalad version av ”Hollow”, med Ellen ensam på gitarr och sång, följs av en mäktig ”I’ll be your harbor” uppbackad av hela bandet. Låten växer ytterligare ett steg när den kompas av saxofon, fiol och dragspel.

Det finns många toppar i den här föreställningen. Fågan är om inte finalen är allra mäktigast, med ”En julsaga” – den svenska versionen av en av de mest klassiska jullåtarna, ”Fairytale of New York”.

Kanske det är dags att börja fira sjulsmäss ändå. Oavsett vilket får vi hoppas att den här fina traditionen återkommer även 2020.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s