Tryggheten fick Massamba att fortsätta i Jämtland – nu siktar han högt: ”Kan gå hela vägen”

Han var tänkt som en tillfällig lösning – men landslagsmannen Thomas Massamba blir kvar i Jämtland Basket resten av säsongen. En stor anledning till det är trygghet.

– Jag vill vara en del av mina barns liv och Jämtland har öppnat möjligheterna till att jag ska kunna träffa mina barn så mycket som möjligt, säger han.

Den 12 november gjorde Thomas Massamba sin första träning med Jämtland. Nu stannar han resten av säsongen och han tror starkt på laget. ”Jag tror att vi har stor potential och kan gå hela vägen om vi får till det”

Artikeln är också publicerad på osdsport.se

Jämtland Basket spänner bågen rejält inför fortsättningen av säsongen. På fredagen offentliggjordes tre förändringar i truppen. Amerikanske garden Davon Bell löses ut från sitt kontrakt och Jämtland har i stället kontrakterat Thomas Massamba för resten av säsongen.

– Vi är otroligt nöjda med mycket av det Davon har gjort. Hans inställning och insikt över vad laget behöver har varit föredömlig. Det gör förstås lite ont när man släpper en spelare som man tycker hör hemma på den här nivån, sedan om han passade in i det laget behöver, det är en annan femma, säger coach Torbjörn Gehrke.

Att Jämtland Basket nu får möjlighet att kontraktera Thomas Massamba för resten av säsongen har lösts genom att externa finansiärer kliver in. Torbjörn Gehrke är förstås mycket nöjd med att den 34-årige landslagsmannen väljer Jämtland.

– Thomas Massamba är en av Sveriges mest meriterade spelare i moden tid. Han har varit i många olika länder, vunnit mästerskap, varit landslagskapten, spelat över 100 landskamper. Vi kan väl utan tvekan säga att Thomas är den största värvningen som Jämtland Basket någonsin har gjort, med tanke på meriter. Att vi tar hit honom är någonstans en markering om vad vi vill göra, och det faktum att han väljer att komma till Jämtland sätter också en liten status på var vi är och vad vi kan tillföra honom, säger Torbjörn Gehrke.

Jämtlandscoachen är en av anledningarna till att Thomas Massamba väljer att fortsätta säsongen i Östersund. Duon är goda vänner sedan flera år tillbaka.

– Det är mer än basket mellan mig och Gehrke. Han är den som tog upp mig i ligan, mot alla odds. Många trodde inte att jag var en ligaspelare. Tack vare Torbjörn Gehrke blev jag årets rookie och jag vann mitt första SM-guld med honom. Jag bodde också med familjen Gehrke ett tag, Oliver (tidigare Jämtlandsspelare) är som en lillebror för mig. Så när Torbjörn tog kontakt med mig för sjunde gången, då ställer man upp. Vi hade en väldigt fin dialog. Det kändes väldigt strukturerat. Det gjorde att jag respekterade det och gärna ville komma hit, säger Thomas Massamba.

En spelare av Thomas Massambas kaliber är intressant för klubbar i bättre ligor än den svenska och 34-åringen hade anbud som skulle gett honom mer pengar än Jämtland kan erbjuda. Men han hade tyngre själ bakom sitt val av klubb.

– När man är i min ålder jagar man inte pengar längre. Jag har varit ute i Europa i så många år och jag kände att nu när jag har barn och inte är tillsammans med deras mamma vill jag fortfarande vara en del av mina barns liv. Jämtland har öppnat dörrar möjligheter till att jag ska kunna träffa mina barn så mycket som möjligt. Jag litar 100 procent på coachen och jag litar på klubben. Det Jämtland har visat mig de här veckorna är otroligt. Många klubbar gör inte det.

Vad har de visat?

– De har öppnat möjligheter för mig. Och så är det en av klubbarna som tog kontakt med mig när jag nästan var klar med min rehab. Många trodde kanske att jag skulle lägga av. Men Gehrke var på mig och vi hade en väldigt bra dialog. Han tog kontakt med mig och berättade vad Jämtland behövde, det fanns instruktioner bakom det. Det är viktigt för oss som basketspelare. Jag tror att många glömmer bort att vi också är människor. Vi har våra problem vi också.

Han har inte varit så lång tid i Jämtland än, men har skapat sig en bild av laget – och det är stora ord han använder när han beskriver sitt nya lag.

– Jag tycker att vi har ett komplett lag. Många lag i ligan satsar på tre-fyra spelare, medan det här laget är komplett. Vi har många spelare som kan göra olika grejer, jag tror att det här laget kanske är det djupaste i ligan just nu. Sedan måste det klicka på planen också, men jag fick en bra bild senast jag var här. Därför kändes det som rätt val att komma hit. Många vet inte vad det här laget kan prestera. Vi gör lite ändringar nu innan december, så får vi två-tre månader innan den riktiga showen börjar. Jag tror att vi har stor potential och kan gå hela vägen om vi får till det.

Thomas Massamba var bekant sedan tidigare för Jämtlandspubliken. Men på fredagens presskonferens presenterades ett helt nytt namn. Australiske komboguarden Marshall Nelson ansluter till laget i början av nästa vecka. Klubben har tecknat ett optionskontrakt på 30 dagar med Marshall Nelson, men ser honom som en värvning för hela säsongen.

– Vi tar in honom som backup till Thomas, men han är också en naturlig poänggörare. Vi scoutade honom i somras och var nära att erbjuda ett kontrakt. Vår chefsscout Bo Wagenius har järnkoll på honom, Wiktor Buszka var väldigt på och jag gillade honom också förstås. Vi har följt upp och kollat med Liam Rush och Rhys Carter (två australier som har spelat i Sverige) och fått mycket information. Vi har väldigt höga förväntningar, säger Torbjörn Gehrke.

Förändringarna i truppen gör att Jämtlandscoachen ser med stor tillförsikt på resten av säsongen.

– Det här är det överlägset djupaste laget jag har haft sedan jag var i Södertälje och coachade för 15 år sedan. Det är otroligt spännande. Jag ser inget annat än att det här är ett lag som vi måste kunna stå upp och säga att final är dit vi vill och dit vi ska.

Jämtlandscoachen Torbjörn Gehrke har stora förhoppningar på laget sedan det blivit klart att Thomas Massamba stannar och att australiske komboguarden Marshall Nelson ansluter. ”Jag ser inget annat än att det här är ett lag som vi ska kunna stå upp och säga att final är dit vi vill och dit vi ska”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s