Ellen Sundberg ger ut ny musik – på egen hand den här gången: ”Behövde få tillbaka kontrollen”

Ellen Sundberg är en av artisterna i publiksuccén ”Absolut Jämtland”, som nu har rullat ut på länets vägar. Men hon är också på gång med ny musik – i egen regi den här gången.

– Jag kände att jag behövde få tillbaka kontrollen över allt själv och börja om lite på ny kula, säger Ellen Sundberg.

Ellen Sundberg har legat lite lågt med musiken ett tag. Men nu är hon på gång igen. Hennes nästa skiva blir helt i egen regi. ”Jag kände att jag behövde få tillbaka kontrollen över allt själv”, säger hon.

För några år sedan var Ellen Sundberg ordentligt i ropet. Hon hyllades stort av bokningsbolaget Rootsy, som såg en kommande stjärna i 27-åringen från Bjärme. Hon fick åka över till USA och spela in både sitt andra album ”White Smoke And Pines” och tredje albumet ”Cigarette Secrets”, som gavs ut på storbolaget BMG. Men på sistone har hon legat lågt – av olika anledningar.

– Jag sade upp samarbetet med BMG och Rootsy för ungefär 1,5 år sedan. Jag kände att jag behövde få tillbaka kontrollen själv och börja om lite på ny kula. Jag kände mig aldrig som en del av BMG. De har sina stora artister, sedan har de ganska många mer okända, och väldigt många låtskrivare. Det känns som att antingen är man den stora artisten, eller så är man en låtskrivare som skriver låtar till många andra – och att de behöver en för det. Är man någonstans emellan känns det som att man faller lite mellan stolarna. Det var mycket fokus på ”Cigarette Secrets”, de lade mycket krut på den. Sedan lev det kanske ändå inte som de hade tänkt sig. Det kan man aldrig veta hur det blir med saker och ting. Det kändes som att jag hellre kunde vara för mig själv, säger Ellen Sundberg.

När hon bestämde sig för att ligga lite lågt blev det naturligt att hon tvingades göra det – men av en helt annan orsak. I samband med en spelning i Stockholm ramlade hon på väg ut från badrummet och bröt foten. Fyra frakturer i foten tvingade henne till vila och rehabilitering.

– Det bara small till i foten – fyra frakturer i en led som är viktig för styrseln och balansen i foten. Jag fick gips i tre månader och tvingades ligga med foten i högläge nästan hela tiden. Nu kan jag gå utan kryckor, men jag kunde inte köra bil långt i början och kunde inte bära grejer när jag hade kryckor. Så det blev lite besvärligt.

De få spelningar som hon har gjort det senaste året har mestadels varit med låtar av Kjell Höglund. 2018 släppte hon coverplattan ”Du sålde min biljett”. 

– Den har blivit väldigt uppskattad. Det är nästan enbart den jag har varit ute och spelat. Det är roligt att höra att man har gjort något bra. Alla kanske inte gillar Kjells uttryck, men skulle älska hans låtar i annan tappning och alla kanske inte gillar mitt uttryck – det är så olika. Så det är roligt att höra att många har fått upp ögonen för hans låtar med min skiva. Man märker att han är stor, både bland unga och gamla och från Ystad i söder till Karesuando i norr. Så det har varit jätteroligt att spela hans låtar.

Vad är det du gillar med dem?

 Jag tycker att hans texter passar så himla bra med hans musik. Jag tycker inte att det finns någon svensk artist som skriver låttexter som Kjell Höglund gör. Han är helt unik, det träffar rätt på något vis.

Men nästa projekt blir med egna låtar. Ellen Sundberg har alltid varit högproduktiv och hon har färdiga låtar som skulle räcka till flera skivor. Tanken är att hon ska spela in dem på egen hand  i en timmerstuga hemma på gården där hon och hennes pojkvän bor. Det är med blandade känslor hon nu börjar om på egen hand.

– Det känns bra, men läskigt också. Jag vet inte hur det kommer att bli. Min plan är att spela in skivan och lägga mycket fokus på det, men ändå att släppa den på något skivbolag. Jag har också lite olika bokare som hör av sig och frågar om de får boka mig. Jag tar det som det kommer, ser hur det blir och hur skivan kommer låta. Jag har valt  själv att inte tacka ja till spelningar för att jag ville ta det lugnt. Men det finns också en risk att göra det. I bruset av alla artister som finns, och det kommer nya hela tiden, är det klart att det är lätt att bli lite bortglömd om man ligger lågt för länge. Man får se till att göra det på ett bra sätt.

Innan inspelningen av den nya skivan börjar ska hon ut och turnerna med projektet ”Absolut Jämtland”, som även innehåller musiker från Hoven Driven och Triakel, samt Safoura Safavi.  Det är andra vintern som ”Absolut Jämtland” genomförs och projektet spelar i alla länets åtta kommuner, med start i Stugun den 28 november och final i Östersund den 7 december. Ellen Sundberg ser fram emot turnén.

– Det är så roligt. Vi är ett ganska stort gäng och alla är så snälla och roliga. Det är väldigt bra stämning i gruppen. När jag spelar ensam ligger allt fokus på mig, och man har lite mer press. När man är i grupp har alla en del i det och det känns väldigt familjärt. Man blir mer lugn i det. Det känns tryggt, roligt och trevligt. 

Precis som i fjol är Ellen Sundberg en del av julturnén ”Absolut Jämtland”, som besöker alla länets åtta kommuner. Hon ser fram emot turnén. ”Det är så roligt”, säger hon.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s