Krönika: Det allra viktigaste på ett dansgolv

Kroppen omvandlar 75 procent av energin till värme.

På ett proppfullt dansgolv produceras enorma mängder med värme.

En typ av värme är den allra viktigaste delen i fenomenet dans – glädjen.

Novemberforum på Furuparken samlade hundratals dansare från olika delar av landet. Förhoppningsvis kände alla stor glädje av att vara ute på det stundtals väldigt trånga dansgolvet.

För tredje året i rad arrangerades Novemberforum på Furuparken utanför Östersund. Dansare från främst Jämtland, men även andra delar av Norrland och kanske också andra delar av Sverige, är samlade för att njuta av två kvällar fullmatade med dans.

Tre band avlöser varandra på scenerna varje kväll och det är trångt på golvet – riktigt trångt. Hur många hundra personer som försöker rymmas och dansa på den ändå ganska begränsade ytan är svårt att säga, men det pratas om publikrekord i alla fall den andra kvällen.

Det är inte konstigt att det blir varmt – väldigt varmt.

” Jag sa till henne att hon skulle vara sig själv, eftersom hon sprider så härlig energi. Det är sådana som är roligast att dansa med”, säger jag och mannen bredvid mig nickar instämmande.

Han vet mycket om dans, långt mycket mer än jag. Han har dansat i mer än 30 år och varit instruktör i 25 år. Han har lärt mig massor om dans och fortfarande kan han lära mig mycket mer. Jag är väldigt mycket nybörjare fortfarande med bara knappt fem år på dansgolven.

Men en sak är vi rörande överens om – glädjen är viktigast.

Vi pratar om en specifik tjej. Vi känner båda till henne eftersom vi har träffats tidigare. Hon är på sin allra första danskväll just den där kvällen Hon är lite nervös av just den anledningen och jag försöker peppa henne lite till att inte vara nervös.

Det ser ut att fungera. Jag ser henne inte hela kvällen – men när jag ser henne har hon samma glittrande ögon som hon brukar ha. Kanske glittrar de till och med lite mer än vanligt.

Så borde vi alla känna och agera ute på ett dansgolv. Något som är så förknippat med njutning och glädje borde ha den effekten på alla människor.

Att gå in med öppenhet och ren glädje kommer man långt på – sedan gör resten sig självt.

Vi är många som har fått uppleva det flera gånger på dansgolven och för just den här aktuella tjejen får vi hoppas att detta bara var början.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s