Sjukvårdspersonal kopplar av med att spela revy: ”ger en viss distans till jobbet”

Sjukvården i Jämtlands lån lever under ständig stress och besparingskrav. Som avkoppling gör några ur personalen en revy om sin verklighet.

– Att spela en scen som handlar om sitt eget jobb ger en viss distans till det, säger Rebecka Nöjdh, medlem i ensemblen.

Att sjukvårdspersonalen i Jämtlands län spelar revy på sin fritid är en tradition sedan 1990-talet. Bengt Larsson, Anita larsson, Barbro Molander, Elizabeth Lindström, Leena Oginder, Rebecka Nöjdh och Valborg Forss är några av de medverkande i årets revy.

Traditionen med att sjukvårdspersonalen inom nuvarande Region Jämtland Härjedalen spelar revy är inte ny. Sedan 1990-talet har det gjorts en revy av de anställda inom sjukvården. Leena Oginder är en av veteranerna i årets ensemble, hon gjorde sin första revy 1996.

– Man lever upp när man gör det här. Jag är ganska galen annars också, men man får vara ännu galnare på scenen. Det är klart att det litar upp resten av året. Det kan vara jobbigt det här också. Men vi gör det på egen risk och man får skratta mycket, säger hon.

Revyn heter ”Fyra nyanser av grönt – eller ”Ursäkta röran, vi bygger om”, och har som väntat sin utgångspunkt i sjukvården. Ensemblen är ganska hemlighetsfull om innehållet i revyn, som har premiär den 6 november.

– Den handlar om sjukvård ur de verkliga sjukvårdarnas perspektiv. Alla som är med på scenen jobbar inom olika delar av vården. Det kan vara situationer på en operationsavdelning. Man beskriver en situation där, men förhoppningsvis på ett lite kul sätt. Det kan vara lite lagom vasst emellanåt, utan att överdriva åt något håll. Alla, oavsett om man jobbar inom sjukvården eller inte, har något sorts förhållningssätt till sjukvården. Man kanske har varit sjuk själv eller har bekanta som har varit det. Alla har åsikter om vården, säger Bengt Larsson, medlem i ensemblen.

Publiken kommer känna igen sig i föreställningen, oavsett vilket förhållande man har till sjukvården, tror ensemblen.

– Man kan säga att det är kända problem. Det är inte interna skämt vi kör med. Även om man inte jobbar inom sjukvården är det absolut en revy som man kan tycka är rolig ändå och kan känna igen sig i, säger Rebecka Nöjdh.

14 personer medverkar i själva ensemblen och därtill kommer ytterligare 22 personer, så som musiker och scenarbetare. De medverkande beskriver revyn som en föreställning med mycket sång och musik. Alla nummer har skrivits av de medverkande i ensemblen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s