Dokument: ”The mother church of country music” räddades – och fortsätter skapa historia

Att gå genom The Ryman Auditorium är inte bara att gå genom en väldigt vacker byggnad. Det är att gå genom en byggnad som andas hur mycket historia som helst – och som fortfarande skapar historia.
Men det var inte helt givet att ”The mother church of country music” skulle vara en konsertarena även i dag 2019.

The Ryman Auditorium fortsätter andas musikhistoria – och skapa ny. Men huset stod övergivet i 20 år innan det åter restaurerades och började användas som konsertarena igen.

Att gå genom The Ryman Auditorium är inte bara att gå genom en väldigt vacker byggnad. Det är att gå genom en byggnad som andas hur mycket historia som helst – och som fortfarande skapar historia. 

Men det var inte helt givet att ”The mother church of country music” skulle vara en konsertarena även i dag 2019.

The Ryman Auditorium, som ligger alldeles ovanför Broadway, huvudgatan i Downtown Nashville, invigdes redan 1892. Huset fick sitt namn efter ångbåtskaptenen Thomas G Ryman, som kom på idén om att bygga som inte bara skulle ”save the souls of Nashville” utan i stället skulle bli ”The soul of Nashville”.

Byggnaden rymde alla möjliga sammankomster, det kunde vara musikuppträdande, operaföreställningar och politiska möten, under de första åren. The Ryman var en naturlig samlingsplats för Nashvilleborna och blev drivande i kampen för mänskliga rättigheter både för färgade personer och för kvinnor i allmänhet.

Kläderna tillhörde George Jones och Tammy Wynette, två av alla countryikoner som någon gång spelade på The Ryman.

1943 hände något som kom att ge The Ryman smeknamnet ”The mother church of country music”. Radioshowen Grand Ole Opry flyttade in i byggnaden och under de drygt 30 åren som programmet sändes från The Ryman uppträdde alla branschens stora namn på den scenen.

När mytomspunne Hank Williams gjorde sin första spelning på Grand Ole Opry 1949 blev han inropad sex gånger av en extatisk publik och hans status som countrylegend var officiell.

Ett annat populärt och för countrymusiken väldigt viktigt program som sändes från The Ryman var ”The Johnny Cash show” där den legendariske sångaren, som gick ur tiden för ganska precis 16 år sedan, bjöd in gäster till sin tv-sända show med början 1969.

Åren på The Ryman gjorde Grand Ole Opry populärt över hela världen och spelade en stor roll i utvecklandet av Nashvilles turistindustri.

Men inget varar för evigt och i början på 1970-talet började byggnadens ålder göra sig påmind. Det pratades om att det var alldeles för dyrt att restaurera huset och i stället byggdes ett helt nytt Grand Ole Opry-hus ute i en förort till Nashville. Den allra sista sändningen från The Ryman skedde 1994.

När Emmylou Harris och bandet The Nash Ramblers spelade tre kvällar i den fallfärdiga The Ryman 1991 var det början till återuppbyggnaden av ”The Mother Church of Country Music”.

Men countrystjärnan Emmylou Harris, som är väldigt mån med att countryartister måste komma ihåg sina rötter för att fortsätta göra bra musik, ville att musiken skulle återvända till The Ryman. 1991 spelade hon och bandet The Nash Ramblers tre kvällar på The Ryman, trots byggnadens dåliga skick. Röster började höjas om att byggnaden skulle återställas och till slut gick husets nya ägare ut och berättade att en fullständig renovering och även en utbyggnad skulle ske.

1994 öppnade The Ryman återigen som en konsertarena och numera är även Grand Ole Opry tillbaka en kväll i veckan med programmet ”Opry Country Classics”.

– Spelningarna 1991 påminde mig om hur viktigt det är att bevara en sådan här byggnad. Det gav inspiration. Inspiration förändrar liv och räddar världen, säger Emmylou Harris själv i en video som visas för turisterna som besöker The Ryman i dag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s