Brandi Carlile: ”Jag var själv en del av problemet – nu vill jag lösa det”

Brandi Carlile är en superstjärna inom americanamusiken. Förutom att lyckas med sin egen musik brinner hon för att öka jämställdheten i branschen. 

– Jag insåg att jag själv var en del av problemet, berättade hon under ett seminarium på Americanafest.

Brandi Carlile tog sig gott om tid att prata med åhörarna i seminariet ”Changing the conversation”.

Organisationen ”Changing the conversation” jobbar med att öka jämställdheten i musikbranschen och vill komma bort från att man pratar om kvinnor och män och i stället bara pratar om fantastiska musiker. Brandi Carlile, som på onsdagen utsågs till ”Artist of the year” stöttar organisationen och var inbjuden som gäst till ett seminarium under Americanafest.

– Jag insåg att jag själv var del av problemet. Jag kunde exempelvis säga saker som ”jag är för stor för att vara förband till henne”, om andra kvinnliga artister, men inte säga samma sak om män, berättade Brandi Carlile under seminariet.

Därför kommer hon framöver att vara förband till flera kvinnor, oavsett om de har sålt mindre skivor än vad hon har gjort. Först ut att få Brandi Carlile som supportakt är Courtney Marie Andrews, som nyligen befann sig på Sverigeturné, i slutet av september.

Ett annat exempel är när hon kom i kontakt med Tanya Tucker, en countryartist som hade en hit med ”Delta Dawn” 1972. 

– Jag trodde att Tanya inte sjöng, att hon var slut. Men jag insåg att man såg på henne på ett sätt som man inte såg på manliga artister som har haft problem i sina liv, och att jag var en del av stigman kring kvinnor som har haft det tufft. Tanya är en fantastisk kvinna och en fantastisk artist, berättade Brandi Carlile.

På sistone har hon skrivit musik och uppträtt tillsammans med Tanya Tucker, senast under onsdagskvällen på Americanafest – efter att Brandi Carlile vunnit pris som årets artist.

– Jag insåg inte hur stort problemet var förrän jag förstod att jag själv var del av det. Numera är jag inte intresserad av annat än att se framåt och jobba på att vara en lösning på problemet. 

Det rullar på riktigt bra för Brandi Carlile just nu. I början av 2020 kommer hon spela sex utsålda kvällar på legendariska The Ryman i Nashville. Hon kommer också snart spela på Madison Square Garden i New York och var huvudattraktionen på årets Newport Folk Festival.

– Där brukar historiska saker hända. Det var där Bob Dylan började spela elektriskt. Det var där Johnny Cash introducerade Kris Kristofferson för den breda massan. Jag fick med mig Dolly Parton på scenen. Mitt hjärta bankade hela den dagen. Jag har meddelande på mitt mobilsvar där hon säger ”Hej Brandi, det är Dolly. Jag ser fram emot att träffa spela med dig på festivalen”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s