Americanamusiken fortsätter beröra över generationsgränserna

Countrymusiken är som ”den vita mannens soulmusik” enligt en av musikens allra största ikoner.

Ett av americanascenens största framtidshopp är noga med att prata om ”vi i stället för mig” genom sin musik.

Enkelt är i alla fall att musiken fortsätter beröra över generationsgränserna.

Jeff Hanna och Sam Bush från Nitty Gritty Dirt Band pratade om skivan ”Will the circle be unbroken – volume 2”, som släpptes för 30 år sedan och innehöll en namnstark uppställning artister.

Min första dag av föreläsningar och debatter på Americanafest handlade väldigt mycket om dåtiden, men också en hel del om framtiden.

Jeff Hanna och Sam Bush från i branschen välkända Nitty Gritty Dirt Band fanns på plats i Country Music Hall Of Fame för att prata om 30-årsjubileumet för deras skiva ”Will the circle be unbroken – volume 2”. Den första volymen av skivan, som kom att bli legendarisk, släpptes 1972 och gav stort eko i branschen. Idén med skivan var att samla några av scenens största namn och spela in musik medan man satt i en ring i studion och såg varandra. Lite som att sitta i ett vardagsrum och spela musik tillsammans. En av deltagarna på skivan var en av countrymusikens största pionjärer – Mother Maybelle Carter från legendariska Carter Family.

Flera år senare kom hennes dotter – June Carter – fram till Jeff Hanna och sa:

”Om ni gör en till circle-skiva skulle jag och John vilja vara med”.

”Country music” är en rejäl djupdykning i historien kring genren som kallas ”den vite mannens soul” av en av dess främsta företrädare – Kris Kristofferson.

John var förstås Johnny Cash och han och June Carter tillhörde några av de flera stora namn som medverkade på skivan. Emmylou Harris, som i dokumentären om skivinspelningen pratar om hur känslan av att sitta i ett vardagsrum och spela musik har försvunnit, John Prine och Levon Helm från The Band var några av de andra.

En ännu större djupdykning i countrymusikens historia är dokumentärserien ”Country Music” som under nästa vecka börjar sändas på tv i USA. Arbetet bakom serien har hållit på i åtta år och det har bland annat gjorts 101 intervjuer och samlats in 100 000 fotografier.

Resultatet har blivit en serie i åtta avsnitt där varje avsnitt är två timmar långt. En del av amerikansk historia genom en sång, som en av producenterna – Dayton Duncan – sa när han visade delar av serien för deltagare på Americanafest.

Tanken är att historien själv ska berätta vad som behöver berättas. Onekligen är det ett väldigt ambitiöst arbete och för oss som älskar countrymusik men inte bor i USA är det bara att hoppas att serien på något sätt kommer visas i Sverige framöver.

Många av scenens största ikoner medverkar i serien. Kris Kristofferson pratar om countrymusik som ”den vite mannens soul” eftersom musiken handlar om sådant som berör alla människor. Emmylou Harris pratar om hur viktigt det är att countryartister månar om var de kommer från för att fortsätta kunna göra bra musik. Det fick henne att spela in ett livealbum på den då stängda The Ryman i Nashville i början på 1990-talet. ”The mother church of country music” hade då stått tom sedan början på 1970-talet när Grand Ole Opry-huset byggdes i utkanten av Nashville, men restaurerades och öppnades igen 1994.

Jade Bird är på väg mot ett stort genombrott. På Americanafest spelade hon låten ”Lottery” för deltagarna.

Det året var den tredje av dagens huvudpersoner, Jade Bird, inte ens född. Hon är bara 21 år men är på väg mot ett stort genombrott. I en intervjupanel fick hon svara på frågor om hur hon har jobbat hårt för att komma dit hon är i dag. I dag är hon väldigt noga med att beröra människor med sin musik.

”Världen behöver inte en till narcissist. Jag vill hjälpa människor. Det är en sak som jag älskar med musik, att den inte är exklusiv. Att man kan prata om ”oss” i stället för ”mig”. Det är så tråkigt att prata om sig själv.” säger Jade Bird under diskussionen.

På kvällen var hon nominerad som en av de mest lovande nya artisterna under Americana Music Awards på – The Ryman.

Johnny Cash och Emmylou Harris, två av countrymusikens största, finns förstås med i dokumentärserien.

Americanamusiken fortsätter att beröra även in i framtiden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s