Östersund är på väg att bli Sveriges Nashville

Det stora utbudet gör det svårt att välja vad man ska se på Americanafest. 

Samtidigt är det väldigt enkelt.

Många av artisterna har jag koll på eftersom jag har sett dem i Östersund – som är på väg att bli Sveriges Nashville.

Gabriel Kelley har imponerat vid sina tre besök i Östersund. Han beskriver musik som en medicin och något han gör för att må bra.

Östersund och Nashville har egentligen knappt någonting alls gemensamt. Båda städerna ligger vid vatten. Men vattnet i Storsjön är många gånger finare än det som flyter i den ganska förorenade Cumberland River.

Man kan så klart inte heller jämföra musiklivet och traditionen kring musik i de båda städerna. En jämförelse skulle bli i det närmaste löjlig. Men de senaste åren har i alla fall vi som bor i Östersund fått ta del av väldigt många artister som lever och verkar i ”Music City”.

Det är bara att tacka och ta emot – samtidigt gör det också att man har sett ganska många av dem som uppträder på årets Americanafest.

Den första kvällen ser jag två av dem som har passerat staden som håller på att bli Sveriges Nashville de senaste åren.

Gabriel Kelley har spelat hela fem gånger i Östersund under 2010-talet och alltid dragit gott om folk. När han och hans medmusiker kliver upp på scenen på 3rd and Lindsley på tisdagskvällen frågar han publiken om någon ens vet vem han är – trots att han har bott och gjort musik i Nashville de senaste tio åren. Så enkelt är det att som musiker bli anonym i staden där allt kretsar kring musik.

”Vi spelar musik för att det är som medicin för oss. Vi mår bra av att göra det och vi hoppas att ni mår bra av att vi gör det”, säger Gabriel Kelley.

Alla som har sett honom göra succé i Östersund har lämnat de spelningarna med en bra känsla. Den här kvällen på Gabriel Kelleys hemmaplan är inget undantag.

Erin Rae kan vinna pris som mest lovande nya artist på Americana Music Awards i veckan.

Erin Rae har inte spelat i Östersund än – men hon får gärna göra det. Hon är nominerad i kategorin mest lovande nya artist på Americana Music Awards som hålls under veckan, och det är lätt att förstå varför. Hennes spröda och vackra sångröst är som balsam för öronen. Allra finast är det i ”Bad mind” – vackraste spåret från skivan ”Putting on airs” som kom under fjolåret.

Joe Pug gjorde sitt hittills enda framträdande i Östersund samma vinter som Gabriel Kelley dök upp första gången – 2015. Han har nyligen släppt skivan ”The Flood in Color” och den här kvällen på Mercy Lounge i Nashville domineras av låtar från den. Det är en enormt stark skiva, som Östersundspubliken borde få njuta av igen. När han gästade Studioscenen i november 2015 stod han för ett av de allra starkaste konsertögonblicken som numera insomnade IF Popgeni bjöd på.

IF Popgeni och Stuck On, som tog över stafettpinnen, har gjort ett enormt jobb för att ge oss älskare av americanamusik många fina minnen. Men hur definierar man egentligen americana?

”Jag har ingen aning om vad som menas med americana. Men för oss innebär det att vi bryr oss om varandra, tycker om att spela musik tillsammans och försöker mena vad vi säger”, säger Gabriel Kelley.

Musik med själ och hjärta helt enkelt – det är egentligen allt som behövs.

Joe Pug svarade för ett av de finaste konsertögonblicken som numera insomnade IF Popgeni stod för i Östersund.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s