Mattias Djuse om segern i klassika loppet: ”Det här har man jobbat för sedan man började med trav”

En dröm slog in för Mattias Djuse på söndagen. Den 30-årige jämten fick se sin häst Racing Brodda vinna ett klassiskt travlopp – Derbystoet.

– Det är svårt att ta in. Det här har man jobbat för ända sedan man började med trav, säger Mattias Djuse.

Mattias Djuse, travtränare med rötterna i Brunflo, fick på söndagen vinna ett klassiskt lopp när hans Racing Brodda vann Derbystoet. ”Det är svårt att ta in”, säger han.
Foto: Patrick Sjöö

Artikeln har också publicerats på osdsport.se

På söndagen avgjordes de klassiska loppen Svenskt Travderby och Derbystoet på Jägersro i Malmö. Racing Brodda, tränad av Brunflofostrade Solvallatränaren Mattias Djuse, har hela tiden tillhört kulltoppen bland de fyraåriga stona. Tidigare under säsongen har hon slutat femma i Drottning Silvias Pokal och tvåa i Stochampionatet – det största loppet för fyraåriga ston. i Derbystoet var hon bäst.

– Hon visade hög kapacitet även i fjol, men det krånglade mycket, ändå kom hon över miljonen. I år har det varit mer stolpe in och nu fick hon sätta pricken över i, säger Mattias Djuse.

Racing Brodda segrade på tiden 1.12,1a/2 140 meter och segerchecken skrevs ut till två miljoner kronor.

– Det kändes otroligt bra. Hon gjorde en kanonprestation. Det gick lite för sakta första varvet, men sedan gjorde hon ett väldigt starkt sista varv och avgjorde lätt. Hon hade rätt mycket krafter kvar. Det var kul att hon vann på det sättet, säger Mattias Djuse.

Hur skulle du beskriva den här hästen?

– Det är en riktigt bra häst. Hon har bra inre styrka, det har hon haft hela tiden. Hon har utvecklat tekniken eftersom. Det kändes tidigt att hon hade riktig potential.

Hur firade ni segern?

– Vi flög hem i söndags kväll, men sedan firade vi i stallet i går. Vi åt lunch tillsammans och drack champagne. Sedan blir det en större fest längre fram.

I sulkyn satt Rikard N Skoglund, Bergsåkerskusk som under några år hade licens på Östersundstravet. Han och Mattias Djuse är kompisar sedan gymnasietiden på Wången.

– Det är roligt att vi fick vinna något stort tillsammans. Jag var bortrest i fjol en gång när hon skulle starta i Breeders Crown i Umeå och då blev det så att han körde. Han fick fortsätta. Jag hade inte riktigt kommit rätt på henne och fick inte rätta feelingen. Det är ett sådant här lopp man har drömt om att vinna. Det är inte lätt att lyckas.

Det är andra gången på 2010-talet som en travtränare med rötterna i Jämtland vinner ett klassiskt lopp för fyraåriga ston. 2013 skrällde Per Linderoth, Bergsåkerstränare med rötterna i Östersund, i Stochampionatet med Blended Scotch.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s