Inspirerad Torbjörn Gehrke jobbar vidare i Jämtland Basket: ”Ett av de bästa ställena att vara på”

Som aktiv spelare fick han se vilket engagemang det finns kring basketen i Östersund. Nu gör Torbjörn Gehrke sin sjätte säsong som coach i Jämtland – och basketen är hetare än någonsin.

– Det är väldigt inspirerande att jobba runt den entusiasmen som finns både i klubben och i stan, säger han.

Torbjörn Gehrke är redo för sin sjätte säsong i Jämtland Basket. Han njuter av den positiva energin som finns kring basket i Östersund, och känner sig inspirerad att ta ett steg till med Jämtland.

Artikeln är också publicerad på osdsport.se

Torbjörn Gehrke har under fem säsonger som coach för Jämtland Basket lett laget till allt större framgångar. Förra säsongen var klubbens bästa någonsin då det blev semifinal och den 52-årige Stockholmaren har blivit populär bland basketpubliken i Östersund. Så har det inte alltid varit, under hans aktiva spelarkarriär i Plannja Basket lät det annorlunda från Jämtlandsfansen.

– Jag kommer ihåg att publiken var väldigt engagerad och personlig, lite grann. Norrköping, Sundsvall och Östersund var de tre ställen dit det var jobbigast att åka, för där var det väldigt många engagerade människor – som sa vad de tyckte. Men det är också något som gjorde att det var väldigt roligt att komma hit. Man vill ju att folk ska bry sig. Oavsett om det är bra eller dåligt vill man att det ska finnas ett genuint intresse och engagemang, och det finns ju här, säger Torbjörn Gehrke.

Sportsliga framgångar har inte duggat tätt i Jämtland Basket och under Torbjörn Gehrkes första säsong i klubben blev det bara sju segrar. Men föreningen har utvecklats mycket de senaste åren och den senaste säsongen vann Jämtland 23 matcher. Detta har gjort att det är bra drag kring basketen i Östersund och lättare att jobba för både coach och spelare.

– Det här är ett av de bästa ställena att vara på i Sverige just nu. Inte för att vi skulle vara bäst eller störst, eller ha mest publik, utan för att vi är ett av de lagen som har mest publik, vi har en bra hall och bra organisation. Vi är också lite nyhetens behag. Det är första gången som vi är med och slåss uppe i toppen och då är det klart att det är väldigt inspirerande att jobba runt den entusiasmen som finns både i klubben och i stan. Alla är väldigt glada och tycker att det är väldigt positivt med basket. Det är klart att det är roligare att gå till jobbet när uppfattningen är sådan och man får energi av stan och människor runtomkring, säger Torbjörn Gehrke.

Varför har det börjat gå så bra?

– Det är så otroligt många saker. Det är klubbens strategi, hur man vill jobba långsiktigt med både spelare och tränare. Vi har fått hallen. Man har en väldigt tydlig ambition över hur man vill behandla gästerna som kommer hit. Det är en upplevelse som är mer än bara basket när man kommer till sporthallen på match. Det är en show på många plan både innan och efter och så har man basketmatchen också. Det är en helhet som gör att klubben tar kliv framåt. Det är inte bara med några enskilda spelare, en coach, klubben eller hallen för den delen. Men ingen skulle komma till hallen om vi inte vann matcher. Det är en gemensam framgång.

I år blir rollerna tydligare för spelarna i Jämtland Basket. Fjolårets semifinallag är nästan helt utbytt. Torbjörn Gehrke har en tydlig bild av vad han vill att laget ska göra på planen.

Men trots den framgångsrika fjolårssäsongen är Torbjörn Gehrke inte helt nöjd. Han ser mycket som kan förbättras – vilket var en anledning till att han valde att förlänga med Jämtland när det förra kontraktet gick ut efter förra säsongen.

– Jag tycker att det finns väldigt mycket att göra bättre från förra året. Vi vann inte tillräckligt många matcher mot de bästa lagen och det är något som jag tycker att vi måste förbättra.. Det har blivit lite bättre för varje år, men eftersom vi inte vann guld har vi inte nått ända in i kaklet på andra sidan än. Det känns som att så länge det går bättre för varje säsong vill man någonstans inte kliva av förrän man har gått så långt man kanske kan gå. Per definition är det att vi siktade på topp fyra och final förra året. Det räckte inte, så vi siktar på topp fyra och final i år igen – så får vi se hur det slutar. Vi tar den här säsongen och så får vi se vad som händer. Förhoppningsvis blir det den bästa i klubbens historia.

Jämtland Basket får sikta mot nya framgångar med ett i stort sett helt nytt lag. Från fjolårets semifinallag återstår bara fyra spelare. Torbjörn Gehrke är inte speciellt bekymrad över att få börja om med många nya spelare.

– Det är så det blir. Har du ett dåligt år gör du dig ofta va med spelare för att vi måste bli bättre och har du ett bra år är det ofta andra ligor som plockar upp spelarna, för att de tycker att spelarna är bra och erbjuder dem pengar som vi inte kan betala. Det är så det är och det är bara att gilla läget. Vi har en ganska tydlig tanke över vad vi tror att de här spelarna kan och har tagit hit dem på grund av vissa spetsegenskaper. Det blir mer specifika roller i år. Vi har spelare som ska göra vissa saker. Vi kommer fortfarande att springa mycket, och spela aggressivt försvar, men vi har lite mer specifik kompetens på varje position.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s