Whitney Rose avslutar magisk countrykväll med viktigt budskap

”Den här låten vill jag ge till flickor, pojkar, kvinnor. Jag vill ge den till alla som känner sig marginaliserade och behöver den. Det är en väldigt viktig låt.”

Så introducerar Whitney Rose ”You don’t own me”. Efter den lämnar hon scenen och kvar är så många intryck att det nästan är svårt att sortera dem.

Whitney Rose och hennes band gjorde stor succé under sitt framträdande i Östersund på onsdagskvällen. När de lämnade scenen efter att ha blivit inropade två gånger hade de gjort så många intryck att det var svårt att sortera dem.

33-åriga kanadensiskan Whitney Rose spås en lysande framtid inom countrymusiken och har jämförts med ikoner som Loretta Lynn, Patsy Cline och Rosanne Cash. Att hon är en artist att räkna med har hon visat vid flera tidigare Sverigebesök och onsdagens framträdande på Storsjöteaterns studioscen är hennes andra i Östersund. 

I maj 2017 imponerade hon stort på Gamla Teaterns scen, men frågan är om inte det här framträdandet är ännu vassare. Det är ett av blott fyra framträdanden i Sverige på den här turnén och under dagen har Whitney Rose och hennes band bilat upp från Göteborg.

Någon speciell trötthet märks inte på de fyra musikerna. De levererar ett väldigt inspirerat och själfullt set.

Samtidigt som Whitney Rose är ett framtidshopp inom countrymusiken är hon också väldigt mån om att hylla musikens rötter. Den här kvällen gör hon och bandet det i fantastiska versioner av Emmylou Harris ”Two more bottles of wine”, en mycket inspirerande duett mellan Whitney Rose och gitarristen Josh Owen i Gram Parsons och Emmylou Harris klassiker ”Return of the grievous angel” och en version av ”Suspicious Minds”, som är den mest själfulla tolkningen av den låten sedan Elvis Presley gjorde den.

Men framför allt gör de det i ”You don’t own me”, Lesley Gores kampsång från 60-talet till kvinnor, men som Whitney Rose tillägnar till alla som behöver den. Budskapet i låten, att alla ska kunna få vara den de är och ingen ska bestämma hur någon ska vara, känns skrämmande aktuellt än i dag.

Whitney Rose har också starka egna låtar. Den här kvällen är det ”Three minute love affair” och ”Heartbreaker of the year” som framkallar lite extra gåshud.

”Undrar om folk förstår vad de har sett i kväll?” Undrar en åskådare på väg ut. 

Ja, det här var sannerligen en unik kväll.

Förbandet Halm från Umeå imponerade enormt med snygg stämsång och var väldigt tajt och samspelt.

Den inleddes med Halm, countrybandet från Umeå som värmde upp för Whitney Rose även i Göteborg. De fem medlemmarna framträdde för första gången i Östersund och kände sig som hemma när de fick åka genom barrskogsbältet på resan söderifrån.

Låt oss verkligen hoppas att den här kvintetten blir återkommande gäster framöver. Halm imponerar stort med sin ganska traditionella country som samtidigt känns väldigt fräsch. De tre sångerskorna Lisa Johansson, Johanna Sandgren och Maja Lundgren har röster som kompletterar varandra perfekt och uppbackade av gitarristen William Eriksson och Gustav Nestander på trummor bildar de en väldigt tajt enhet. Allra bäst är det i ”Raised by the fire”, som handlar om att man ska leva livet, och ”Barb Wire”, som handlar om en relation som i motsats till bandmedlemmarnas relationer är ohållbar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s