Nordsjö Odin imponerade stort på nytt svenskt rekord i kallblodsderbyt: ”Ger mig många minnen av pappan”

2012 vann Tekno Odin Svenskt Kallblodsderby. 2019 gjorde Nordsjö Odin samma sak – och krossade sin pappas löpningsrekord genom att vinna på 1.22,0a/2 140 meter.

– Han ger mig väldigt många minnen av pappan, säger tränaren och kusken Öystein Tjomsland.

Tekno Odin är ett av de bästa kallbloden som har visat sig på travbanorna. Hästen, som numera står i träning i Sverige hos Jan-Olov Persson, har vunnit 69 lopp och sprungit in 11,1 miljoner kronor. Bland de större segrarna märks bland annat Elitkampen och Derbyt i både Sverige och Norge.

– Han har betytt det mesta för mig. Det är tack vare honom som vi blev kända utanför Norge och fick starta i stora lopp både i Sverige och Finland. Han var en världsartist, som vi har haft mycket glädje av, säger Öystein Tjomsland.

Artikeln är också publicerad på osdsport.se

2012 segrade han i Svenskt Kallblodsderby på Östersundstravet och gjorde det på segertiden 1.22,9a/2 140 meter.

Det löpningsrekordet stod sig till årets upplaga av loppet. Då dundrade sonen Nordsjö Odin runt Östersundsovalen på 1.22,0a/2 140 meter och vann mycket enkelt.

– Det är helt vilt. Jag var osäker på om jag skulle klara av att försvara täten. När vi fick den och kunde dämpa lite blev jag lite mer optimist. Men så kom B.W. Rune fram väldigt tidigt och höll tempot uppe. Då blev jag rädd att tempot var för högt och att vi skulle köra på oss syra. Men Nordsjö Odin var helt enorm för dagen och i absolut toppform, så han fick inte mjölksyra, han stack bara undan, säger Öystein Tjomsland.

Han ser klara likheter mellan Tekno Odin och Nordsjö Odin, som blev Öystein Tjomslands tredje vinnare i Svenskt Kallblodsderby (han vann även med Philipp Ess 2018).

– Det är nästan som att se en kopia av Tekno Odin när man ser dem bredvid varandra. Han ger mig väldigt många minnen av pappan. Nordsjö Odin har faktiskt bättre teknik och högre toppfart än Tekno Odin hade vid samma tidpunkt. Sedan fick Tekno Odin ett enormt lyft som fem-, sex- och sjuåring. Nordsjö Odin har potential att bli väldigt bra, sedan är det långt upp till den nivån som Tekno Odin hade när han var som bäst, säger Öystein Tjomsland.

Han tränar även tvåan i Svenskt Kallblodsderby, Våler Nicolai, som såg ut att koppla grepp på stallkamraten i sista sväng innan Nordsjö Odin gick undan till lätt seger.

– Våler Nicolai gjorde en kanonprestation. Han fick en tung inledning och jobbade på utvändigt i stort sett hela loppet. Han angrep på sista långsidan och gav oss en match. Det var två kanonprestationer, säger Öystein Tjomsland.

Han fick även med sig ett andrapris i Derbystoet med favoriten Brenne Blesa.

– Hon gjorde sitt livs lopp. Det var en enorm prestation att kämpa utvändigt i det tempot hela loppet. Vi hade lite otur att det blev omstart, utan den är det mest troligt Brenne Blesa som vinner loppet, säger Öystein Tjomsland.

Glade Tider var en storskräll i Derbystoet – men inte för ägaren Torfinn Rummelhoff. Han hade lovat seger under en båttur till Verkön dagen innan.

Det gjorde i stället jätteskrällen Glade Tider, med Jomar Blekkan i sulkyn. Det norska stoet, en avkomma till 2005 års vinnare av loppet, Gyldne Tider, delade ut 53 gånger i vinnarodds. Lika överraskad som spelarna var inte ägaren Torfinn Rummelhoff.

– Vi vr på tur med Östersundstravet till Verkö Slott i går. När jag fick frågan om vad jag hade för förhoppningar sa jag att jag skulle vinna. Jag vet att hon är så bra. Jag vann tre lopp med mamman när hon var fyra år. Svenska stoderbyt, kvalet till norska stoderbyt och finalen. Det ska jag göra med den här också, säger Torfinn Rummelhoff.

Tränaren och kusken Jomar Blekkan har haft hästen i träning i en månad. Detta var faktiskt hans första seger i Derbystoet – Svenskt Kallblodsderby har han vunnit sju gånger.

– Jag fick en fin märr i träning för en månad sedan och det klaffade väldigt bra i dag. Hon har startat två lopp hemma och haft väldig otur. Det hade hon här i kvalet också, me nås hade vi tur som kom med i finalen. Det är ett fint sto, men hon har haft lite dålig vilja. Nu har hon bytt miljö och det kanske har fallit väl ut. Hon duger även i det norska stoderbyt, säger Jomar Blekkan.

Öystein Tjomslands bror Vidar Tjomsland sköter om Nordsjö Odin – och körde själv stallets tredje häst i loppet, Rappstjernen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s