Assault mäter krafterna med de bästa i Montéeliten: ”Jag håller hästen väldigt högt”

Monté är verkligen Assaults grej. På söndag går han ut i Montéeliten på Solvalla och ryttarinnan Sofia Adolfsson är rent lyrisk när hon pratar om hästen.

– Jag håller hästen väldigt högt, säger Sofia Adolfsson.

Östersundstravet har en representant i ett av de finaste loppen under Solvallas Elitloppsdag. Femårige Assault, som tränas av Daniel Wikberg, har radat upp segrar i monté och genom segern på Solvalla i senaste starten kvalificerade han sig för Montéeliten. Assault har vunnit elva montélopp och vid sju av de segrarna har Sofia Adolfsson, med licens på Halmstadtravet, suttit i sadeln. Hon pratar väldigt varmt om hästen.

Artikeln är också publicerad på osdsport.se

– Det är en fantastisk häst. Han är lite på och kan bli lite frän, men det är en klassig häst. Han vet sin uppgift. Han är inte särskilt svår att rida, det är en otroligt härlig häst. Jag har ridit honom länge nu och sådana hästar ligger mig varmt om hjärtat, särskilt när de är så här bra. Sådana hästar växer inte på träd. Det känns inte heller som att han är färdig, jag tror att det finns utveckling i honom. Daniel är jätteduktig på att få fram montéhästar, han har känsla för vilka som passar i monté, säger Sofia Adolfsson.

Sofia Adolfsson har vunnit sju lopp tillsammans med Daniel Wikbergs Assault. Andra segern tillsammans togs i Östersund under Trotting Masters-dagen i september. Nu hoppas Sofia att ekipaget ska få segerdefilera framför fulla läktare på Solvalla under Elitloppsdagen.

Hon var under flera år Sveriges segerrikaste montéryttare och vet vad som krävs av en bra montéhäst. Assault har flera av de egenskaperna enligt Sofia Adolfsson.

– Det är en stor häst utan att han är tung. Han har ett otroligt lätt och vägvinnande trav. Han är jättestor i steget samtidigt som han är väldigt kvick. Han är startsnabb, ligger på en del, går i front, går bakifrån. Han är ganska komplett. På kort distans kan det vara bästa hästen jag har ridit, och då red jag ändå 1.10,9 på Nantucket.

Den noteringen kom vid hennes hittills bästa resultat i Montéeliten, andraplatsen i 2016 års upplaga. Hon skulle värdera en seger med Assualt väldigt högt.

– Det hade så klart varit enormt. Jag har sett loppet från när jag var ganska ung. Det är ett häftigt lopp, det brukar gå fort. Det är ett av få lopp som det brukar vara många internationella hästar med. De franska hästarna brukar vara bra och det vore roligt att få knäppa dem på nosen. Jag värderar det som det största loppet.

Hur ser du på chanserna?

– Jag håller Assault högt. Men det är svårt att veta var de franska hästarna står. Be Mine De Houelle mötte Looking Superb senast och det är som om Assault skulle gå ut mot Propulsion – det är helt annorlunda nu. Ettan (Aigle Jenilou) verkar också bra. Men på distansen, formen och det han har visat på slutet ska Assault räknas. Det är så många faktorer som avgör hur loppet utspelar sig, men med klaff ska han kunna vinna.

Efter att ha dominerat bland montéryttarna i flera år är det tuffare i år för Sofia Adolfsson. Hittills i år har hon vunnit nio lopp och ligger ”bara” trea, långt efter ledande Emilia Leo, som har vunnit 22 montélopp.

– Det har varit skralt. Egentligen har det väl inte gått sämre än för någon annan. Men jag har nog varit lite bortskämd, jag hade en formtopp som varade i flera år. Jag tror att montésporten har blivit hårdare, flera blir duktigare på att rida och det kommer bättre och bättre hästar. Jag har haft lite stolpe ut, samtidigt som många hästar som jag red som tog många segrar har nått sitt tak och det syns i statistiken. Jag hoppas att det kan vända.

Vem vet, kanske börjar vändningen redan nu på söndag med Östersundstränade Assault – som hon hittills har tagit fyra av nio årssegrar med.

Ytterligare två länshästar startar under Elitloppssöndagen, Oscar Berglunds Hope And Dreams som körs av Mats E Djuse och travskolans Månstorps Opal som går ut i Mini Elitloppet med Emelinda Persson i sulkyn.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s